Akdiken (geyikdikeni)

Akdiken (geyikdikeni)
Cehrigiller familyasından 3-5 metre boyunda bir bitkidir. Meyveleri; siyah ve etkilidir. Hekimlikte; meyvelerinden yapılan şurup "Sirop de Nerprun" kullanılır. Ev ilaçlarında; kök ve kabuklarından yararlanılır.
Akdiken (geyikdikeni) Faydası: 20 tane meyve yenecek olursa, şiddetli müshil tesiri gösterir ve kabızlığı giderir. Kaşıntıları da keser. Ancak, belirtilen miktardan fazla kullanılmamalıdır. Aksi halde, şiddetli karın ağrılarına sebep olur.
Akdiken (geyikdikeni) Nasıl Kullanılır? 1 bardak suya, 20 gr kuru akdiken meyvesi konur, 10 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir.Veya akdiken meyvesi toz haline getirilir, günde birkaç defa 2-5 gr içilir.
Gövde ve dal kabukları da kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir. Taze akdiken meyveleri sıkılır, elde edilen suya, şeker konularak şurup yapılır günde birkaç defa 1 er kaşık içilir.
15-20 adet taze akdiken meyvesi yenildiğinde ishal yapar. Zehirli bileşikler taşımadığından emniyetle kullanılabilen bir müshildir.
Haricen Kullanma Biçimi: Boğaz ağrılarında 1 bardak kaynar suya, 1 tutam ufalanmış bitki meyve dal ve gövde kabuğu konur, 10 dk bekletilir, hafif tatlandırılıp gargara yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder